Tijen Mergen
Tijen Mergen

Tijen Mergen

  • Danışman
Konuşma Yaptığı Diller
  • Türkçe
  • İngilizce

Kişisel Dönüşüm
Happiness at Work:
Çalışan mutluluğu, işte daha mutlu olmak için bireyin neler yapabileceği, çalışma ortamında mutluluğu etkileyen faktörler ve mutlu çalışanlarla birlikte artan başarı ve verim.

Mindfulness:
Anda kalmak, anda kalmanın iş hayatında sağlayacağı faydalar, odaklanmadaki önemi ve buna bağlı olarak verimlilik, hayatın her alanında mindfulness çalışmasının etkileri ve anda olmanın temelleri.

Alışkanlıklarımızı Yönetebilmek
“Önce biz alışkanlıklarımızı oluştururuz, sonra da alışkanlıklarımız bizi oluşturur” John Dryden.
Sabah yataktan kalkıp, yüzümüzü yıkamaktan, akşam yatarken dişlerimizi fırçalamaya kadar günümüzün %45’i alışkanlıklarımız ile geçiyor. Alışkanlıklar ile yaşamak rahatlatır bizi, ama kötü alışkanlıkları iyilerle değiştirmek çok zordur. Pandemi ile birlikte alışkanlıklarımızı değiştirmeye ve yenilerini kazanmaya çok ihtiyacımız var.
Bu atölye çalışmasında aşağıdaki alanları birlikte deneyimleyerek çalışacağız:
Otomatik Pilotumuz
Alışkanlığı alışkanlık yapan nedir?
Hangi davranışları alışkanlık ile yaptığımızı nasıl anlarız?
Beyin bunun neresinde?
Alışkanlık döngüsü
Tetikleyicileri bulabilmek
Normal ve yeni normal – kriterleri değiştirelim
Güçlü olan değil adapte olan hayatta kalacak
Kötü alışkanlıklardan kurtulma egzersizleri
İyi alışkanlıklar edinebilme egzersizleri
Mükemmelin peşinde mi koşalım?
Harekete geçme listemizi yapalım

Belirsizlik Zamanlarında Yılmazlık
Yılmazlık (resilience) yaşadığımız dönem gibi koşulların ve ortamların yarattığı stres ve zorluklar karşısında kuvvetli durabilme, sabırla karşılayabilme ve bu deneyimleri bir öğrenme fırsatı olarak kucaklayabilmektir. Karşı karşıya kalınan durum ile ilgili en doğru düşünce tarzını kullanabilmek, başarısızlıklardan, yaşanan zorlulardan öğrenebilmek ve zarar görmeden ayağa kalkabilmek için, stresle başa çıkabilmek, kişisel farkındalığımızı artırmak, ana odaklanabilmek ve bir dizi beceriyi kazanabilmek gerekiyor.
Bu atölye çalışmasında aşağıdaki alanları birlikte deneyimleyerek çalışacağız:
Yılmazlık-Resilience nedir?
Koruyucu faktörler neler?
Düşüncelerimizi, duygularımızı ne kadar dinliyoruz?
Kişisel farkındalığımız, güçlü ve gelişmeye açık yönlerimiz
Neden optimism? Ne kadar optimistsiniz?
Optimizm ile Yılmazlık ilişkisi
Optimistler neleri farklı yapar?
Düşünce tuzakları
Yılmaz olmayan düşünce şeklini değiştirmek
Felaket senaryoları yapma ve endişe
Endişe ve stresin vücudumuza etkisi
Bakış açısını değiştirmek
Endişe ve stresi yönetmek
Nefes egzersizleri
Mindful yaklaşımlar
Şükretmek
Güçlü yönlerimizi kullanabilmek

Liderlik ve Takım Çalışması
Liderler için Hikaye Anlatımı:
Hikayelerin akılda kalma gücü ve bunun iş hayatında kullanım alan ve amaçları, hikaye anlatım yoluyla fikirlerin akılda kalıcı olması, destek almadan sunum ve konuşma becerisi, etki yaratacak hikayeler ile beceri gelişimi ve davranış değişikliğine yol açma.

İşte Kadın Liderler:
Kadınların iş hayatında yeterince temsil edilmemesi ve bunun sebep ve sonuçları, iş hayatında kadına bakışın değişimiyle doğabilecek pozitif değişimler, özgünlük ve ihtiyaçları göz ardı etmeden iş hayatında var olma, gerektiğinde yardım isteyebilmek ve çok boyutlu olmak.

Pazarlama
Pazarlamaya Yeni Bakış:
Dijitalleşen dünya ile hızla değişen tüketici ve üretici davranışları, pazarlamanın evrildiği dinamik ortama ayak uydurmak, değişimi anlamak için pazarlama stratejilerini gözden geçirmek ve şirketlerin değişen dünyada doğru stratejilerle doğru tespitler yapabilmesini sağlama.

Motivasyon
Bir Hikayem Var!:
Kadınlar, anne, eş, çalışan, evlat gibi birbirinden farklı ve bazen çatışan rolleri, aynı anda üstleniyor ve çok güzel yönetiyor. Ancak hem kendileri, hem de çevreleri yapılanları ya görmüyor veya yeteri kadar fırsat verilmiyor, sonuçta da kadınlar iş dünyasında hak ettikleri pozisyonlara gelemiyor. Oysa ki kadınlar, kendi özgün halleri ile ihtiyaç ve isteklerini dile getirebildiklerinde, özgüvenlerini koruyabildiklerinde ve yaptıklarının farkına varıp, açıkça dile getirebildiklerinde kariyerlerinde hızla basamakları çıkabiliyorlar.

Spor! Yaşamımın Merkezi
Maraton koşucuları daha iyi CEO oluyorlar!
Social Science Research Network, Nov 2014 2001-2011 – S&P 1500 şirketin CEOları
Son dönemlerde sürekli egzersiz yapmanın faydaları konusunda pek çok uzmanı dinliyoruz.
Sadece fiziksel olarak değil, zihinsel olarak da daha iyi olmanın en kolay yolu sporu hayatımızın merkezine yerleştirmek. Bu program konuşmacı kendi hikayelerinden yola çıkarak, egzersiz yapmanın insan yaşamındaki önemini aktaran, sporu alışkanlık haline getirmenin ip uçlarını veren bir sohbet programıdır.
Sohbet İçeriği:
• Alışkanlıkların gücü
• İyi alışkanlık edinip kötülerden kurtulabilmek
• Egzersiz bir alışkanlık mı?
• Egzersiz deyince…
• Bristol Üniversitesi araştırması
• Sporun iş yaşantımıza faydası
• Beynimiz ne diyor?
• Hormonlarımız ne diyor?
• Hangi egzersiz beyinde hangi fonksiyonu geliştiriyor?
• Doğru spor beyin kapasitemize nasıl etki ediyor?
• Çalışırken spor nasıl olacak?
• Bireysel olarak ne yapabilirim?
• Kurum olarak ne yapılabilir?
• İş-özel yaşam dengesinde spor

Yaşamımın Direksiyonunu Elime Alıyorum
Sohbet İçeriği:
• Değişen dünya, değişen insan,
• Yaşamımızda neler var
• İstediklerim / İstemediklerim
• Hayatta anlam bulmak
• Yaşam Çarkım
• Bilinçli ve Niyetli Olmak
• Yargılayan, öğrenen zihniyet ile yaklaşım
• Zamanı mı yönetiyorum – yaşamımı mı?
• Kaynaklarımı etkin biçimde kullanma
• Potansiyelimi görme ve ulaşma
• Doğru bilgi toplama, doğru değerlendirmeyle doğru çözüme ulaşma becerisi
• Acil-Önemli/Aksiyon önceliklendirme
• Kesintileri Yönetme
• Erteleme ile başa çıkma
• Tuzaklar ve tuzaklar ile başa çıkma
Yaşam sürekli bir devinim içerisinde, etrafımızda her şey inanılmaz hızla değişiyor, belirsizlikler artıyor. Yaşam bize aslında sürekli fırsatlar sunuyor, bizim bu fırsatları görüp değerlendirmemiz bizi geliştiriyor, hayatımızı daha anlamlı hale getiriyor. Tüm bu fırsatlara açık olmak değişen dünyamızda çok yönlü olmamızı, iş hayatı, aile hayatı ve bireysel gelişim dengemizi doğru kurgulamamızı gerektiriyor. Bu söyleşide, kurum çalışanlarının sadece çalışma hayatlarında önceliklerini belirlemesi, zamanını planlamasından öte, bireyin farkındalığını arttırmak, hayatında anlam bulacağı konuları keşfettirmek ve özel- iş yaşamı dengesi konusunda farkındalık yaratmak amaçlanmaktadır.

Sağlıklı Yaşam
Smart Aging (Akıllı Yaşlanma)
İçinde bulunduğumuz olağan üstü koşullar, hızla değişen yaşam şartları, teknolojinin takip etmekte zorlandığımız gelişimi, yaşamlarımızı ve sağlığımızı çok yakından etkiliyor. Bu sohbette ortalama yaşlarımızın uzadığı çağımızda tüm bu zorluklar ile başedebilmek, ruhsal, kalben ve fiziken sağlıklı ve genç kalabilmek, enerjimizi çok uzun yıllar koruyabilmek için neler yapabileceğimiz konusunda ip uçları veriliyor.
Bu webinarda aşağıdaki başlıklar üzerine sohbet edeceğiz:
Günümüzün hızla değişen koşulları
Ben kimim? Nasıl yaşamak istiyorum?
Potansiyelimizi ortaya çıkaralım
Yaşam çemberimde neler var?
20 sene sonra neler olsun isteriz?
Hayallerimiz ve umutlarımız.
İyimserlik mi, olumlu bakış açısı mı?
Merak etmek ve sürekli öğrenmek
Kendimden daha büyük bir amaca hizmet etmek
Hobilerim, kaliteli zamanın önemi
Zorluklar da hayatımızın bir parçası
Dünya ile bütünleşebilmek
Egzersiz, yaşam çemberimin olmazsa olması
Alışkanlıklarımız ve rutinlerimizin önemi
Yeme alışkanlıklarım, uyku alışkanlıklarım
Dostlarımız, en kıymetli hazinemiz
Yaşam çemberimiz şimdi nasıl?

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden Yüksek Lisans derecesiyle mezun olan Tijen Mergen 30 yıllık profesyonel hayatında NCR Corp’da Türkiye ve Orta ve Doğu Avrupa Bölgelerinde üst düzey yöneticilik, Apple- BilkomA.Ş.’nin Genel Müdürlüğü ve Doğan Gazetecilik ve Hürriyet AŞ’de Satış, İş geliştirme ve Pazarlamadan sorumlu başkan yardımcısı ve icra kurulu üyeliği dahil üst düzey yöneticilik görevlerini yürüttükten sonra 2013’de kendi şirketini kurdu.
Satış, Pazarlama, Kişisel Gelişim ve Liderlik alanlarında danışmanlık ve koçluk hizmeti, seminerler ve eğitimler veren Mergen, çalışan mutluluğunun kurum başarısındaki önemini vurgulamak ve yöntemlerini öğretmek üzere, Power Of Happiness Platformu’nu kurdu. Mergen ayrıca altı yılı aşkın bir süre Bahçeşehir Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrencilerine pazarlama ve dijital dönüşüm dersleri verdi.
Boğaziçi Üniversitesi’nden her yıl sadece bir kişiye verilen Rektör ödülü ile mezun olan Mergen, 2000 yılında Dünya Gazetesi tarafından düzenlenen yarışmada “Yılın Profesyonel İş Kadını” ödülüne layık görülmüş, aynı yıl iCan Üniversiteler Arası Müzik ve Film Yarışması ile İPRA’dan yılın en başarılı etkinlik ödülünü almıştır. Türkiye’de son dönemlerde en başarılı sosyal sorumluluk projesi olarak bilinen ‘’Baba Beni Okula Gönder’’ kampanyasının liderliğini üstlenmiş, ve ikinci kez, 2007 de IPRA tarafından en başarılı sosyal proje ödülüne layık görülmüştür.
2013-2017 yılları arasında Doğan Gazetecilik AŞ’de, YK üyesi,2009-2023 ve 2019-2023 arasında KAGİDER’de Başkan Yardımcısı ve halen Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nde yönetim kurulu üyesi olarak aktif görevlerini sürdürmektedir.

İşte Kadın
Anne, eş, çalışan gibi pek çok rolleri olan kadınlar, bu birbirinden farklı ve bazen çalışan rolleri, en iyi şekilde yönetmeye çalışıyor. Çocuğu olmayan çalışan kadınların çocuk sahibi olmak için biyolojik saat ile kariyer planlaması arasında sıkışıp kalmaları, çocuğun kariyerlerine zarar vermesi endişeleri, iş, eş ve çocuklar arasında dengeyi kuramama korkusu, günümüz dünyasında çalışan kadının en büyük kabusu. Oysaki kadınlar, kendi özgün halleri ve hayatlarının değişik dönemlerindeki ihtiyaç ve isteklerini dile getirebildiklerinde son derece yaratıcı, verimli ve fark yaratan bir çalışan profili oluyorlar.
Amaç
Kadın çalışanlarımıza farklı rollerinde, zorlandıkları noktalarda, ilham veren öyküler ile, hayatlarını kolaylaştıracak ve günlük hayata uygulayabilecekleri bazı ipuçları vermek.
Yöntem
Yarım günlük bir Atölye Çalışması veya 3 hafta; haftada bir öğlen ya da akşamüstü 2 saat şeklinde planlanacak.
Konuşmacıların gerçek hikayeleri ve iş dünyasında rol model olan bazı kadınlardan örnekler ile konular anlatılacak. İnteraktif çalışmalar ile farkındalık arttırılacaktır.
Program Akışı
Grup Çalışması: Yaşamın Evreleri
Hangi biyolojik evredeyim?
Hangi psikolojik evredeyim?
Hangi rolleri oynuyorum?
Yaşamımı Dolu Dolu Yaşamaya Engel Olarak Gördüklerim
-Fiziksel Engeller
-Duygusal Engeller
Hikayeler ve Yaşanmışlıklar
Sahaya çıkma cesareti
Kırılganlıklarımız
Destek sistemleri
Kadınların İçgüdüsel Engelleri
Hem kariyer hem çocuk olmaz inancı
Mükemmel olma isteği
Saygı duyulmak değil, beğenilmek arzusu
Grup Çalışması: Yaşamıma Zenginlik Getiren Kaynaklarım neler?
Elimdekiler, bugüne getirdiklerim neler?
Yaratabileceklerim neler?
Destek Sistemlerim neler?
*Tijen Mergen eğitimi Ferah Lök ile birlikte yapmaktadır.

Bir Hikayem Var
İş Ortamında Kadın
Kadınlar, anne, eş, çalışan, evlat gibi birbirinden farklı ve bazen çatışan rolleri, aynı anda üstleniyor ve çok güzel yönetiyor. Ancak hem kendileri, hem de çevreleri yapılanları ya görmüyor veya yeteri kadar fırsat verilmiyor, sonuçta da kadınlar iş dünyasında hak etikleri pozisyonlara gelemiyor. Oysa ki kadınlar, kendi özgün halleri ile ihtiyaç ve isteklerini dile getirebildiklerinde, özgüvenlerini koruyabildiklerinde ve yaptıklarının farkına varıp, açıkça dile getirebildiklerinde kariyerlerinde hızla basamakları çıkabiliyorlar.
Bu atölyede amaç kadın çalışanların,
Yaptıkları ve başardıkları işlerin farkına varmalarını sağlamak.
Bunları özgürce dile getirebilmek için hikayeleştirme sanatı ile tanışmalarını sağlamak
Konuşmacıyı ve birbirlerini dinleyerek güven duygularını arttırmak.
Farkındalık Çalışmaları
Aidiyetlerimiz üzerine sohbet, birbirimizi tanıma
Neden kendimizi ifade edemiyoruz?
Engeller?
Kadınların içgüdüsel engelleri, sizin için hangisi geçerli?
Kırılganlıklarımız
Destek isteme cesaret, katılımcıların deneyimleri
Hikayelerin gücü
Anlatmakta zorlandığımızda hikayeler nasıl yardım ediyor?
Karşımızdakini etkileme hikayeleri yapısı
Uygulamalı grup çalışması, “Böbürlenmiyorum, gerçek hikayemi anlatıyorum.”
Bireysel ve Grup Egzersizi
Ben neleri başardım
*2 saat Online Atölye. Küçük gruplar ile (15-24) daha etkileşimli çalışılabilir Daha kalabalık gruplar için zoom ortamında yapılması tavsiye edilir. Zoom odaları ile grup egzersizi yapılabilir.

8 Mart Biz Bize Sohbet
Hayat bir pakettir, iyisi kötüsü ile.
Kırılma noktaları ve yeniden doğuş
Başarıyı getiren özellikler.
Lider kadının nelere ihtiyacı var?
Psikolojik Dayanıklılık neden önemli?
Dişil Enerji ve Eril Enerji Toplumun Düzeni için Kadın enerjisi
Amaç 8 Mart Kadınlar Günü çerçevesinde İlham veren iki Kadın Lider ve Aktivist ile sohbet formatında kurum içi veya daha geniş kitlelere ulaşılabilecek toplumsal farkındalık yaratacak, Bir buçuk saatlik bir etkinlik düzenlemek.
*Söyleşi Tijen Mergen ve Meral Tamer ile birlikte yapılmaktadır. Konusu, Olumlu düşünme ve ilham verme’ dir.

Medya Galerisi

  • Banner

Mirador ile Fark Yaratan Konuşmalar

Bu konuşmacı ile sorularınız mı var? Hemen bize ulaşın, en kısa sürede yanıtlayalım.

Benzer Konulardaki Diğer Konuşmacılar

image
İlknur Üstünuçar
Uzman Klinik Psikolog, Psikoterapist, Süpervizör, Allen Carr Türkiye Kurucu Ortağı ve Kıdemli Terapisti
image
Dr. Levent Buda
Tıp Doktoru, Homeopat, Homeopati Eğitmeni, Yazar
image
Ece Süeren Ok
Wellbeing ve Stratejik İK Danışmanı