Örpen İstanbullu
Örpen İstanbullu

Örpen İstanbullu

  • Prosci Lisanslı Değişim Yönetimi Eğitmeni
Konuşma Yaptığı Diller
  • Türkçe
  • İngilizce

Değişim Yönetimi ve İnsan
Değişimin teknik yönü, gereksinimleri karşılayan teknik bir çözüm getirmek için tasarım, geliştirme ve yaygınlaştırmaya odaklanır. Bu aşamada genellikle süreçler, iş rolleri, organizasyon yapısı, teknoloji yatırımları ve kullanımlarında değişiklik yapılması gereken konular ele alınır.
Değişimin insan tarafı ise, çalışanların bu değişikliği benimsemesine, uygulanmasına ve kullanmasına yardımcı olmakla ilgilidir. Kısaca “Değişim Yönetimi” olarak adlandırılır. Değişim Yönetimi üzerine 20 yıllık araştırma sonuçlarına dayanan dünyanın en güçlü yöntemi olan Prosci metodolojisi’ni kullanan Fortune 100 şirketleri ve liderlerinin başarısı, bu metodolojinin güvenilirliğini göstermekte.
Dünyanın son 3 yılda yaşadığı değişimi ve teknolojik dönüşümü göz önüne alırsak beklenen ya da beklenmeyen durumlarda kurumların direncini ve başarısını sürdürebilmeyi artık bir mecburiyet ve bunu da çözümü dünyanın bir numaralı değişim metodu olan Prosci metodolojisi ile Değişimi ve Dönüşümü Yönetmek.

VUCA Çağından BANI Çağına-Yeni Dünyada Değişim Yönetimi
Küreselleşme, teknolojinin ulaştığı akıl almaz nokta, maruz kaldığımız yoğun bilgi yağmuru, sürekli değişen politik ve siyasal dengeler, mobilite, dijital yenilikler ve medya faktörleri, değişime adapte olamayanların hayatta kalamadığı yeni bir çağ yarattı. Yaşadığımız çağ 1990 lardan itibaren “VUCA” terimi ile tanımlanıyordu.
Volatility (Değişkenlik, Oynaklık)
Uncertainty (Belirsizlik)
Complexity (Karmaşıklık)
Ambiguity (Muğlaklık, Anlaşılmazlık)
2020 yılından itibaren pandemi ile yeni bir dönem başladı: “BANI “çağı:
Brittle (Kırılgan)
Anxious (Kaygılı)
Non-linear (Doğrusal Olmayan)
Incomprehensable (Anlaşılmaz)
BANI çağında değişimi doğru yönetmek ise, iş dünyası profesyonelleri için en önemli yetkinlik haline geldi; artık değişim için doğru stratejileri oluşturma, agile planlama ve aksiyon alma gerekliliği kaçınılmaz.

Değişim Mi Dönüşüm Mü?
Değişim ile Dönüşüm sık sık aynı kavram olarak kullanılmakta ancak İngilizcesine baktığımızda iki farklı kelimeler –Change ve Transformation. Kuramlardaki değişim çoğunlukla değer ve inanışları, kurumlardaki kültürü değil, herhangi bir proje ile belli bir alandaki yenilenmeliyi hedefliyor. Dönüşüm ise bir şirketi ya da bir toplumu düşünelim; daha çok elde olmayan sebepler ve dış etkenler nedeniylre kurumun bildiklerini unutarak Unlearn ve Relearn yapmasını amaçlarken, belki de daha çok yıllardır yerleşmiş kültürü ve değerleri de dönüştürmeyi hedefliyor. Her ikisine de uygulanabilecek dünyadaki başarılı kurumların Değişim- Dönüşüm Modeli Prosci Metodolojisi burada öne çıkıyor.

Agile ve Değişim Yönetimi
Agile-Çevik çalışma kavramı, karmaşık ve sürekli değişimin olduğu bir dünyada yeni fırsatlara hızlı ve kolay yanıt verme ihtiyacını tanıyan birçok kuruluş tarafından benimsenmiştir. En son teknikleri birleştiren Çevik Değişim Yönetimi, değişim girişiminizin yerleşik olmasını, benimsenmesini ve kuruluş genelinde faydalar sağlamasını sağlamak için öncü araçlar sunar. Prosci Değişim Yönetimi Metodolojisi Agile projelerde en başarılı sonuçları vermektedir- peki nasıl uygulayacağız bu metodolojiyi?

Yeni Dünyada Motivasyon-Scarf Modeli
Hedef kitlenizin ürünlerinizi veya hizmetlerinizi tercih etmeye motive olmadıkları konusunda kafanız karıştı mı? Ekibinizin ne yaparsanız yapın motive olmadıklarını görnek sizi şaşırttı mı? O zaman cevap onların motivasyonlarını anlamakta yatıyor. SCARF modeli, insanları neyin olumlu davranmaya ittiğini ve neyin onları uzaklaştırdığını anlamanıza yardımcı olacak bir yöntemdir. Modelin 5 unsuru Nöroliderlik Enstitüsü kurucusu David Rock tarafından tanımlanmıştır. Motivasyon sorunlarının tamamında çözüme odaklanan SCARF modeli bireylerle, tehditleri sınırlayacak ve sosyal deneyimin beş alanına karşılık gelen ödülleri artıracak şekilde iletişim kurmaktır. Öyleyse, kariyer, pazarlama ve liderlikte yön gösterecek Scarf modelinin dünyasını birlikte öğrenelim.

Değişimde Direnci Yok Etmek İçin 10 Taktik
Değişimlerde direnç kaçınılmazdır, tamamen yok sayılamaz. Ancak direnci minimum seviyeye indirmek için bir modelimiz var: Prosci ADKAR modeli. Bireylerin direnç nedenlerinin ne olduğunu ortaya çıkaran bu model ile direnci önceden görmek ve başarıyla yönetmek çok kolay. Dünyanın en büyük değişim yönetimi araştırmalarına sahip olan Prosci ADKAR modelini beraber inceleyelim.

Nörobilim ve Değişim Yönetimi
Nörobilim ve Değişim Yönetimi veya Neuropsychology of Change, son yıllarda insan beyninin değişime karşı gösterdiği tepkileri inceleyerek belli sonuçlara ulaştı. Nörobilim ve Nöroliderlik kapsamında Değişim-Dönüşüm Yönetimine ve değişimlerde motivasyon’a farklı bir bakış açısı:
SCARF Modeli, hormonlarımız, jenerasyonlar ve dönüşümü yönetmek.

Motivasyon 3.0 ve Güçlü Yönlere Odaklı Liderlik
Motivasyon 3.0 –Yeni dünya insanın motivasyonu nedir? Kuşaklar arası farklara rağmen, motivasyon için halen şansımız var mı? Geliştirilmesi gereken yetkinlikler mi yoksa güçlü yönler mi? Motivasyon ve liderlik hakkında her şey…

Değişim Dönüşüm Liderliği
Liderlik, özellikle değişim-dönüşüm çağında, pandemi sonrası dünyada nereye gidiyor? Kabullenilmiş liderlik modelleri eskide mi kaldı? Çalışanı motive edemeyen lider başarılı olur mu? Uzaktan çalışma, hybrid sistemlerinde Çalışan Memnuniyeti kaçıncı sırada? Yetenek Yönetimi yerini Mutlu Yetenekler yetiştirmeye mi bırakıyor? Şirketlerde Holokrosi dönemi mi geliyor?

Değişime Direnç-Hormonlarımız İş Başında!
Değişimler dünyasında, özellikle pandemi sonrası dünyada bunca dönüşümün arasında başarı kolay mı? Direnç göstermek insan doğasının bir parçasıysa, hormonlarımız bize değişim süreçlerinde neler yapıyor? Liderler olarak biz ne yapmalıyız –SCARF Modeli ve kaç ya da savaş modundan kurtulmak…

Z Jenerasyonu ve Motivasyon
Y jenerasyonunun iş dünyasına getirdiklerine tam alışmıştık ki şimdi Z jenerasyonu ile ne yapacağız? Her kuşağın motivatörleri farklı mı, ortak bir nokta bulabilir miyiz? Motivasyon 3.0 Y jenerasyonuyla geldi acaba Z jenerasyonu için Motivasyon 4.0 ‘ı yaratmalı mıyız? Pandemi sonrası dünyada şirketleri neler bekliyor? Holokrasi yeni yönetim modeli mi olacak?

Değişim Sürecinde İstek Yaratmak-Adkar Modeli
Nörobilimde görmüşler ki insanlar değişimin sadece sözcüğünü dahi duyduklarında beyin fiziksel bir acı hissediyormuş. Durum böyle iken gerçek istek ve motivasyonu özellikle dönüşümlerde nasıl sağlayacağız? Prosci ADKAR Modeli insan beyninde oluşan direncin nedenini ortaya çıkararak, direnç ile baş etmemizi sağlıyor. Çalışanlarda istek ve motivasyon yollarını sunuyor. ADKAR Modeli ile değişime farklı bir bakış…

Koç Üniversitesi Yönetici Geliştirme Programları Müdürü olarak 10 yıl görev yapmış olan Örpen İstanbullu, Koç Üniversitesi Yönetici Geliştirme Programları’nda Değişim Yönetimi, Liderlik gelişiminde Prosci ADKAR Değişim Modeli, Değişim Sürecinde Koçluk alanlarında eğitimler vermektedir. Prosci tarafından verilen “Prosci Değişim Yönetimi Eğiticisi ”lisansına Türkiye’de sahip olan tek eğitmen olan İstanbullu, aynı zamanda ADLER Profesyonel Koçluk Sertifikası sahibidir. Örpen aynı zamanda Trimetrix Liderlik Envanteri, GENOS Duygusal Zeka Envanteri, ve Harrison Liderlik Envanteri eğitmeni ve mentorudur. İstanbullu aynı zamanda CIYO Mindfullness Sertifikası sahibidir.
Profesyonel iş yaşamına İş Bankası Hazine Biriminde Döviz ve Para Piyasaları Uzmanı olarak başlayan İstanbullu, Dow Jones Telerate firmasından sonra 15 yıl boyunca Reuters Enformasyon Ltd Şirketinde Eğitim, Müşteri İlişkileri ve Pazarlama departmanlarında çalışmıştır. Reuters Müşteri İlişkileri ve Eğitim Biriminde Türkiye koordinatörü olarak görev aldığı 15 yıl boyunca, finansal piyasa oyuncularına ekonomik data analizleri ve haber eğitimleri veren İstanbullu, şirket içinde ise “Eğitimcinin Eğitimi” ve “Mentorluk” projelerini yürütmüştür. İstanbullu, özellikle şirket yöneticileri ve yetenek havuzundaki adaylara; Liderlik, Yöneticilik Yetenekleri, Değişim Yönetimi, Pozitif Yönetim, Müşteri İlişkileri konularında yurt içi ve yurtdışında eğitimler vermiş ve eğitim içerikleri oluşturma projelerini yönetmiştir. Reuters’ın müşterilerine sunduğu e-eğitim modüllerinin oluşturulması ve Adobe Webex uygulamalarında proje yöneticisi olarak görev alan İstanbullu, aynı zamanda Reuters Editorial Departmanında Global ve Yurtiçi Piyasalar Editörü olarak anlık haber ve analizlere imza atmıştır. Örpen İstanbullu, Merkez Bankası, Vakıfbank, İş Bankası, Halk Bankası, Citibank, Deutsche Bank gibi bankaların yanı sıra TRT, Star, Daily News, IC Holding, Nurol Holding, Başbakanlık, SPK, BDDK gibi kurumların eğitim projelerini yönetmiştir. Örpen İstanbullu, TED Ankara Koleji ve ODTÜ İktisat Bölümünü bitirdikten sonra yüksek lisans eğitimini New York Üniversitesi’nde 1992 yılında tamamlamıştır.
İstanbullu, Koç Üniversitesi Yönetici Geliştirme Programları’nda TEKFEN Holding, Doğuş Holding, Groupe SEB, Anadolu Sigorta, Turkcell, Garanti Bankası, Koç Holding, Unilever,Yıldız Holding gibi pek çok kurumda eğitim vermiştir.

Örpen İstanbullu, who has served as the Manager of Koç University Executive Education Programs for 10 years, gives trainings on Change Management, Prosci ADKAR Change Model in Leadership Development, Coaching in the Process of Change and Motivation and Change. Being the only trainer in Turkey to hold the “Prosci Change Management Trainer” license granted by Prosci, she also holds the ADLER Professional Coaching Certificate. Örpen is also an instructor and mentor for the Trimetrix Leadership Inventory, the GENOS Emotional Intelligence Inventory, and the Harrison Leadership Inventory. Istanbullu also holds the Search Inside Yourself Mindfullness Certificate.
Having started his professional career as a Foreign Exchange and Money Markets Specialist at İşbank’s Treasury Department, she worked in the Training, Customer Relations and Marketing departments of Reuters Information Ltd Company for 15 years after Dow Jones Telerate. During his 15 years as the Turkey coordinator of the Reuters Customer Relations and Training Unit, Istanbullu provided economic data analysis and news training to financial market players, and carried out “Trainer’s Training” and “Mentoring” projects within the company .Istanbullu gave trainings to company executives and candidates in the talent pool; trainings in the fields of Leadership, Management Skills, Change Management, Motivation, Positive Management, Customer Relations at home and abroad.She managed the projects for creating training content and worked as a project manager in the creation of e-training modules offered by Reuters to its customers and Adobe Webex applications. Istabullu also contributed to instant news and analysis as the Global and Domestic Markets Editor in the Reuters Editorial Department.
Örpen İstanbullu has managed the training projects of institutions such as TRT, Star, Daily News, IC Holding, Nurol Holding, Prime Ministry, SPK, BDDK, as well as banks such as Central Bank, Vakıfbank, İşbank, Halk Bank, Citibank, Deutsche Bank. Örpen İstanbullu graduated from TED Ankara College and METU Department of Economics and completed his master’s degree at New York University in 1992.
Istanbullu has given trainings in Koç University Executive Development Programs at many institutions such as TEKFEN Holding, Doğuş Holding, Groupe SEB, Anadolu Sigorta, Turkcell, Garanti Bank, Koç Holding, Unilever, Yıldız Holding, CIGNA and Eti Group.

Medya Galerisi

  • Banner
  • Banner
  • Banner

Mirador ile Fark Yaratan Konuşmalar

Bu konuşmacı ile sorularınız mı var? Hemen bize ulaşın, en kısa sürede yanıtlayalım.

Benzer Konulardaki Diğer Konuşmacılar

image EXCLUSIVE
Bora Özkent
Ödüllü Yazar, Podcaster, Konuşmacı, Girişimci
image
Aylin Gezgüç
Arbor Fayda Tasarımı Kurucusu, Etki Çemberleri Vakfı Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı, Hayata Destek Derneği Yönetim Kurulu Üyesi
image
Mehmet Kocabaş
Eğitmen, Danışman