Enver Aysever
Enver Aysever

Enver Aysever

  • Gazeteci, Televizyoncu, Yazar

İletişim
Aykırı Sorular
Soru Sorma, Dil Kurma
Çevrimiçi Yaşamlar
Okuryazarlık/Yaratıcı Yazarlık

Kültür ve Sanat
Roman ve Şiirlerle Hayat Bilgisi

1971 İstanbul doğumlu. Bu şehre sevdalı! 1992 yılında Tiyatro Çisenti’yi kurdu.
TV8’de “Lacivert” adlı kitap programını hazırladı, sundu. Aynı dönem NTV radyoda “Kurşunkalem” adlı edebiyat programını yaptı. Haberaktif adlı haber programda “Yazın Aktif” bölümünü hazırladı. Skytürk televizyonunda “Aykırı Sorular”, “Ayrıntılar”, “Zamana Karşı”, “Sokağın Sesi” adlı programları hazırladı ve sundu. CNNTÜRK televizyonunda “Dört Bir Taraf” ve “Aykırı Sorular” programını hazırladı, sundu. RS FM’de “Oyuna Devam” adlı programı hazırlayıp, sundu. Son olarak Halktv’de “Ayrıntılar” programını hazırladı, sundu.
“Renkler Cumhuriyeti/Çocuk Oyunları 1” adlı kitapla yazarlık yaşamına başladı. Öykülerini topladığı “Geç Kalmış Romantik”in ardından; “Bir An Bin Parça” adlı romanıyla Yunus Nadi Ödülü’nü kazanan yazar, sonrasında “Yazgıcılar”, “Bu Roman O Kız Okusun Diye Yazıldı”, “Gece Bekçisinin Rüyası” adlı romanları yayınladı. “Yaralısın Türkiye”, “Ayrıntıdaki Şeytan”, “Nasıl Yazar Olunur”, “Edebiyat Ölmelidir”, “Bir Semti Kendince Anlatmak/Ataköy”, “Kişisel Direniş Kitabı”, “Nisan’a Mektuplar”, “Aykırı Sorular”, “Yazmak Güzel Şey Be Kardeşim”, “Tepeden Tırnağa İsyan Nâzım Hikmet”, “Dostlar Kitabı”, “Bize Sağanak Aşk Lazım”, “Elli Yaşa Buruk Günce (dört cilt)” adlı şiir, deneme, anı, mektup kitaplarını yayınladı. Orhan Gökdemir’le birlikte “Cumhuriyet’in İlk/Son Yüzyılı” adlı kitabı yayınladı.
“Renkler Cumhuriyeti”, “Güneşi Güldüren Soytarı”, “Beyaz Dişler Ülkesi”, “Kakaolu Olsun”, “Bisküvi Adam”, “Bebişler Karnavalı” adlı çocuk oyunlarını yazdı, yönetti. “Durdurulmuş Zamanın Fotoğrafı”, “Renkler ve Günce”, “Yağmurla Gelen Yüzler”, “Yabancı’da Camus”, “Açık Evlilik”, “Dilekçe”, “Bir İstanbul Masalı”, “Ne Kadınlar Sevdim”, “Frankie ve Johnny”, “Şimdi Yaşa Sonra Öde” adlı oyunları yazdı, yönetti. “Aykırı Kumpanya”, “Memleketim Nâzım Hikmet”, “Nereden Nereye” adlı sahne gösterilerini yazdı. Sibel Alaş, Melda Gür, Çiğdem Erken, Demet Tuncer, Grup Gündoğarken ile birlikte sahne aldı.
Pek çok üniversitede, belediyede, şirketlerde “Okuryazarlık/Yaratıcı Yazarlık”, “Medya ve Etik”, “Çevrimiçi Yaşamlar”, “Roman ve Şiirlerle Hayat Bilgisi” dersleri verdi.
Uzun süre BirGün Gazetesi’nde yazdı. Halen Cumhuriyet Gazetesi yazarı olan Aysever, evli ve Nisan adlı bir çocuğun babasıdır. En çok bu sıfatından hoşlanır.

Okuryazarlık/Yaratıcı Yazarlık
Amaç ne?
Yazmak isteyenlere anahtar olmak, okumak isteyenlere de fener tutmak. İkisi iç içe geçecek, böylelikle birlikte düşünmenin, yaratmanın, söyleşmenin gücü ortaya çıkacak. Sokrat’ın izinden yürüyen biri olarak yeni sorular edinmek asıl amaç.
Neden yazıyoruz, bunun reçetesi var mı?
İyi okur kimdir, onu nasıl tanırız?
Kitap nasıl seçilir, sırlarına ermek mümkün müdür?
Kitap niçin okunur, okumadan yaşanır mı?
Kütüphane nasıl kurulur?
Ne okumalıyım sorusuna yanıt ve göz okuması sorunu nedir?
Dil ve biçem nedir, kişi kendi sesini nasıl duyar?
Kurmaca ve kurgu dışı yapıtlar nasıl dengelenir?
Hikâye nasıl kurulur?
Kişiler nasıl oluşur, yaşamdan nasıl etkilenir yazar?
Yazarlık ile psikolojik tedavi gereksinimi nerede kesişir?
Yalnızlık çağında okur olmak nasıldır?
Şiire neden gereksinim duyarız, şair ne işe yarar?
Edebi ölçüt nasıl oluşur?
Beğeni ne anlama gelir, tercihler ve kişiliğimiz arasında bağ var mıdır?
Türler arasında nasıl ilişki bulunur ve eleştiri kültürü nedir?
Disiplinler arası ilişki nasıl kurulur?
Anımsamak, unutmak nedir, okurda/yazarda ne anlama gelir?
Soru nasıl sorulur, sorular ve yanıtlar arasında nasıl ilişki vardır?
Türler arasında nasıl ilişki kurulur, hangi tür hangi yazara yakışır?
Tüm kitaplar bir ömre sığar mı, ömür kısa kitaplar çok, ne yapmalıyız?
Ustalar ve çıraklar, malumatfuruşluk çağında bilgelik ne anlama gelir?
İfade özgülüğü nedir, düşünmek nasıl olur?
Farklı ülkenin yurttaşı okur/yazar kimdir?
Bu sorular elbette türlü biçimlerde yanıtlanır. Ancak bizim amacımız yanıt vermek değil, yeni sorular/sorunlar edinmektir.

Çevrimiçi Yaşamlar
Bilişim alanındaki gelişmeleri dünyayı kökten değiştirdi. Kimileri bunu “devrim” olarak niteliyor. Salgınla birlikte yeni ilişki biçimleri ve sorunlar gelişti. Kişi bu yeni durum karşısında nasıl davranacağını, kariyer yapacağını, kendini koruyacağını, geliştireceğini bulmakta zorlanıyor. Süreci doğru kavramadığı zaman ya oyunun dışında kalıyor, ya başarısız oluyor.
Bu atölye/çalışma ne ile karşı karşıya olduğumuzu, dünyayı nasıl kavramamız gerektiğini, yeni sorunları ve olanakları önümüze koyuyor. Çevrimiçi yaşam karşısında nasıl davranmalıyız, gelişimimizi nasıl sürdürmeliyiz, ruhumuza nasıl korumalıyız türü sorulara yanıtlar verirken, kişiyi düşünmeye sevk ediyor. İnsan gerçeğini unutmadan, yeniçağın hakikatini ortaya çıkaran çalışma, aynı zamanda çevreye yön verecek yeni kişilerin açığa çıkma sürecini de inşa ediyor.
Dünya üniversitelerde farklı birimlerde tartışılan konular, günlük yaşama uygun ele alınıyor. Yeni dünya nasıl olacak, nasıl dönüşecek ve deneyimler nelerdir, tümü üstüne keyifli bir yolculuk.

Roman ve Şiirlerle Hayat Bilgisi
Yaşadığımız dünya giderek yalnızlaşmaya, dahası iletişim alanlarını tıkandığı için kimsesizlikle birlikte hissizleşmeye neden oluyor. Bu atölye hayatı anlamak için edebiyatın ışığını önümüze koyuyor. Şiirler ve romanlarla aslında bildiğimiz ama uyuşmuş olan duyguları düşünceleri açığa çıkarıyor…
Cemal Süreya ve Attila İlhan’la aşk, sevda, tutku üzerine düşünürken, bir yandan da Orhan Veli ve Turgut Uyar’la aylaklık, özgürlük üstüne yeni bakış geliştiriyorsunuz; Melih Cevdet’le bilgelik yolculuğuna çıkıp, Can Yücel’le ağız dolusu sövmenin keyfine varıyorsunuz… Nâzım ile memleket hasreti, özlem üstüne kafa patlatıp, Hilmi Yavuz ile dünden bugüne köprü inşa ediyorsunuz…
Sait Faik’in adaları, Halikarnas Balıkçı’sının Bodrum’u, Tanpınar’ın İstanbul’u, Oğuz Atay tutunamadığı dünyasını, Sevgi Soysal’ın isyanını, Gülten Akın’ın inceliklerini, Bilge Karasu’nun ruhun derinliklerinden çıkardığı sancısını, Demir Özlü ile Avrupa kentlerini adımlıyorsunuz.
Tüm bunlar olurken yaşam biçimleniyor ve yeniden ruhunuza, insanlığa, çevrenize bakıyorsunuz.
Kalabalıklar içinde kendini bulmak isteyenler için bir çalışma.

Medya Galerisi

  • Banner
  • Banner

Mirador ile Fark Yaratan Konuşmalar

Bu konuşmacı ile sorularınız mı var? Hemen bize ulaşın, en kısa sürede yanıtlayalım.

Benzer Konulardaki Diğer Konuşmacılar

image
Canan Duman
Eğitmen, Yazar, Stratejik Yönetim Danışmanı
image
Tamer Demirdelen
Yazar, Mentor, Eğitmen, Yönetim Danışmanı