Dr. Ecmel Ayral
Dr. Ecmel Ayral

Dr. Ecmel Ayral

EXCLUSIVE
  • Kurucu Üye, Poliversity & UnLearn Akademi
Konuşma Yaptığı Diller
  • Türkçe
  • İngilizce

Kaostan Vucaya Yolculuk
Kaos kelimesini duyunca ürperiyoruz, her şey net olsun, sebep sonuç ilişkileri gözümüzün önünde olsun istiyoruz. Ama aslında kaos evrenin düzenini temsil ediyor. Eğer bu tuhaf düzenin akışını bilirsek bize tehdit gibi gelen VUCA dünyasındaki fırsatları da yakalayabiliriz. Gelin önce kaosa dokunalım sonra VUCA’ nın içindeki berraklığı görelim hep birlikte.

Akdeniz’den Yönetim Becerileri
Ne barışın ne de savaşın sürekli olamadığı güzel Akdeniz acaba post modern dünyaya bir şeyler öğretebilir mi? Bu karmaşık dünyada kendimizi gerçeklemenin yolu haz, tutku ve sürrasyonaliteden mi geçiyor?

Heeyo:
Ölçeklerin büyüdüğü, çeşitliliğin arttığı ve birim zaman başına yeni ürün sayısının patladığı bu hızlı ve karmaşık dünyada, kısacası kaos içinde var kalmak ve gelişmek için organizasyonlarımız ne kadar hazır? Hızlı, Esnek, Entegre ve Yaratıcı olmayı ölçebilir miyiz ve geliştirebilir miyiz?

Varoluşsal Strateji
Strateji hep öngörüye dayalı bir davranış seti olarak çıkıyor karşımıza. Ne hedeflerin ne de öngörülerin sabit kalabildiği bir dünyada önemli olan sahiden sebep sonuç ilişkilerine dayalı bir akış planlamak mı yoksa her ne olursa olsun başa çıkabilmemize imkan sağlayacak bir varoluşa kavuşmak mı?

ÇalışMA
İş/Yaşam dengesi çalışma ile hayatı birbirinin zıddı olarak gören bir yirminci yüzyıl denklemi sunuyor bize, çalışıyorsan yaşamıyorsun, yaşıyorsan çalışmıyorsun. İŞ denen yapı giderek eriyip hayatın içine karışırken belki de emeği yeniden insanın kendini gerçeklemesinin, hayatına anlam katmasının en önemli yolu olarak yeniden tanımlamak gerek. Gelin amacımızı ve hayatımızın anlamını sorgulayalım, aklımızda kalan sorular kendi cevaplarımızı bulmamız için bize ışık tutsun.

UnLearn / ÖğrenME
“Sanat uzun hayat kısa” lafını duyduk hep, sahiden de öyleydi muhtemelen. Halbuki bir taratan ömürler uzadı diğer taraftan da öğrendiklerimizin raf ömrü kısaldı, kısacası artık hayat uzun sanat kısa. Peki o zaman öğrenme dediğimiz faaliyetin kıymeti kalmadı mı? Tam tersine artık hayat boyu öğrenmemiz lazım, sonra öğrendiklerimizi unutup yeni şeyler öğrenmemiz lazım. Eğitim kurumlarının ve öğrenme yöntemlerinin şekli değişiyor, gelin bu yeni dünyada ÖğrenMe üzerine söyleşelim.

Inter-Est Liderlik
Organizasyonlar çözünüyor, yeteneklerle kurumlar arasındaki bağlar zayıflıyor, aralarındaki fiziki ve hukuki mesafe artıyor. Liderlik konusu yirminci yüzyıl kurumlarının en önemli meselelerinden biri oldu hep ama ortaya koyulan modeller “lider” olarak tanımlanan insanların özelliklerine odaklandı. İçinde bulunduğumuz ekosistem, liderliğin bir şahıstan bir platforma dönüşmesini gerektiriyor. Hannah Arendt’in inter-est kavramından yola çıkarak isimlendirdiğim modelde liderlik bir “arada olma hali” üzerinden tanımlanıyor ve anlam üreten bir platforma dönüşüyor. Aidiyet/Sadakat/Bağlılık/Performans zinciri yerini Anlam/Amaç/Bağlılık/Performans örgüsüne bırakıyor. Gelin bu anlam halatını beraber örelim.

Her Yer IK-Her Yer Yetenek
Charles Handy’ nin Yonca Örgüt yapısı nihayet hakim organizasyon modeli oluyor ve dışarıdaki yeteneği içeriye çekmek ve ondan performans almakla uğraşan IK birimleri kurumların ihtiyacı olan hız ve esnekliği sağlamak için platformlara dönüşmek zorundalar. Yeteneklerle sürdürülebilir ilişki kurmaktan, onları geliştirmeye ve performans almaya kadar tüm süreç bulanıklaşıyor ve bu muğlak iklimde artık her yönetici bir IK yöneticisi olmak ve dünyadaki her yeteneğe erişim imkanının peşinde koşmak zorunda. Ama bu koşu eskiden olduğu gibi bir av koşusu (head hunting ) değil, hatta artık bir koşu da değil. Bugün yetenekleri avlamaktan sürekli olarak geliştirmeye yönelmek zorundayız; “head hunting” bitiyor sırada “head farming” mi var?

Maddi Gelir- Gayri Maddi Kaynak
Üstel büyüme dünyasında, kullanılan kaynaklarla üretilen gelir arasındaki ilişki artık lineer değil, şirketlerin toplam değerleri içinde de gayri maddi unsurların payı giderek daha da hakim hale geliyor. Sevindirici gibi gözüken bu haber aslında bir zorluğu da işaret ediyor; gayri maddi kaynaklardan değer üretmek maddi unsurları kullanmaktan başka kurumsal ve bireysel yetkinlikler gerektiriyor. Gelin üstel büyümenin yollarında birlikte yürüyelim.

21. yy da Liderlik
Belirsizlikle Mücadele
Büyük Resmi Görme ve Stratejik Bakış Açısı
Değişimi Modelleme
Dijital Dünyada İş Dönüşümü
Eğitmen Eğitimi
Fikirden Projeye
HEEYO (Hızlı Esnek Entegre Yaratıcı Organizasyonlar)
Kaos ve VUCA Dünyası
Kişisel Gelişim Planı Oluşturma
Mavi Okyanus Stratejileri
Öğrenme Çevikliği
Sistem Düşüncesi
Stratejik Yönetim ve Liderlik
Tasarım Odaklı Düşünce
Teknolojinin Etkisi: Yaratıcı Yıkımdan Sürdürülebilir Büyümeye
U Teori
Üssel Büyüyen Şirketler ve Dönüşüm

Tüm iş yaşamı boyunca hem akademik hem de profesyonel alanda kendini geliştirmeyi hedefleyen
Dr.Ecmel Ayral finans, gayrimenkul ve kurumsal eğitim/gelişim alanlarında yerel ve uluslararası girişimlerde rol almaktadır. Bunların yanı sıra devam ettiği akademik görevleri çerçevesinde 2000 yılından 2021 yılına dek Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde çeşitli dersler vermiştir. İlgili olduğu akademik alanlar Örgütsel Davranış, Örgüt Teorisi ve Stratejik Yönetim’dir. 2004-2010 yılları arasında Istanbul Bilgi Üniversitesi’nde profesyonel yönetici olarak da çalışan Ayral 2018 yılında üniversiteye Mütevelli Heyet Vekil Başkanı (ve Laureate Turkey, CEO) olarak hizmet vermek üzere yeniden görev almış, kurumun yeni destekçilere devri neticesinde, 2020 itibarı ile görevini devretmiş ve kendi girişimlerine odaklanmıştır. Dr. Ecmel Ayral hayat amacı olarak gördüğü “öğrenme gelişme” alanındaki çalışmalarına kurucularından olduğu UnLearn Akademi, Tobeto ve Poliversity girişimleri bünyesinde devam etmektedir. Bu girişimler Unlearn-X öğrenme modelini temel alarak öğrenme yolculukları tasarlamakta ve yeteneklerle kurumları bir araya getirmektedir.

With a determination for improvement in both academic and professional fields, Ecmel Ayral has taken part in local and international initiatives in finance, property development and education fields. Besides his commercial ventures, he continued to teach at Boğaziçi University between 2000 and 2021. His academic fields of interest are Organizational Behavior, Organization Theory and Strategic Management. He also served as an executive in Istanbul Bilgi University for several years and appointed as the Deputy Chairman of the Board of Trustees of Istanbul Bilgi University (and CEO of Laureate Turkey) in 2018, following the sale of the institution to new owners, he resigned to focus on his own ventures. Dr. Ecmel Ayral continues to work in the field of learning and development, which he considers as his life purpose. UnLearn Academy, Poliversity and Tobeto are amongst the initiatives he started to serve the academic and corporate institutions. They design and implement learning journeys based on the Unlearn-X learning model and aim to serve individuals and institutions for competency development and talent matching.

Medya Galerisi

  • Banner

Mirador ile Fark Yaratan Konuşmalar

Bu konuşmacı ile sorularınız mı var? Hemen bize ulaşın, en kısa sürede yanıtlayalım.

Benzer Konulardaki Diğer Konuşmacılar

image EXCLUSIVE
Ümit Ünker
Eğitmen, Yazar, Konuşmacı
image
Doç. Dr. Çağlayan Aktaş
İK Danışmanı, Eğitmen, Koç
image
Murat Çark
Alkollü İçecekler ve Tütün Eğitmeni