Aylin Gezgüç
Aylin Gezgüç

Aylin Gezgüç

  • Arbor Fayda Tasarımı Kurucusu, Etki Çemberleri Vakfı Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı, Hayata Destek Derneği Yönetim Kurulu Üyesi

Afetlerde İşbirlikleri Kurgulamak
Sürdürülebilir Afet Yönetimi
Afetlere Hazırlık
Dayanıklı Topluluklar

Kişisel ve Kurumsal Gelişim
Dünyayı Ben mi Kurtaracağım?
Kendimizden başlayarak etrafımızdaki dünyaya nasıl pozitif etki kurabiliriz? Kendimizi yok saymadan bir yandan da tek odağımızı kendimiz olarak belirlemeden, kazan: kazan: kazan çözümleri nasıl kurgulayabiliriz? Güçlü yönlerimizi keşfederek, bireysel ve kurumsal etki alanımızı bizi etkileyen ve bizim etkilediğimiz paydaşları gözeterek tasarlamanın yolları nasıl bulunur?

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği
Zaman bize çoğunluğun değil çeşitliliğin gücünü hatırlamaya zorluyor. Yetenek cinsiyete tabi değil, zihnin de cinsiyeti yok. İçinde yaşadığımız topluluklarla olan ilişkimizi tasarlarken çeşitliliğin zenginliğini harmanlayacak şekilde hangi alanlara hangi lensle bakabiliriz?

İkna ve Müzakere
Bireysel etki alanını nasıl tasarlarsak ortak çözümlere ulaşabiliriz? İkna için yetkinliklerimizi nasıl kullanabiliriz? Bizi engelleyen iç ve dış faktörleri nasıl ele alabilir ve fayda odaklı olacak tasarımları nasıl ortaya koyabiliriz?

Sürdürülebilirlik
Dünyanın bizi besleyen ve istikrarlı yaşamlar kurgulamamıza hizmet eden sistemlerinden dördü alarm sinyali verirken, biz nasıl tasarımlar ortaya koyabiliriz ki bu sorunlara değil onların çözümüne katkı sağlayabiliriz? Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları nedir? Döngüsel ekonomi nedir? Kurumsal sorumluluk ve sürdürülebilirlik anlayışı nasıl uygulanır? Gelecek nasıl kurgulanmalı? Sosyal girişimciliğin ve sosyal yatırımların etkisinden nasıl faydalanabiliriz?

Sosyal Girişimcilik
Sosyal girişimcilik nedir? Bireysel ve kurumsal uygulamaları nasıl tasarlanır? İyi uygulama örnekleri nedir?

Sosyal Etki Yatırımcılığı
Sosyal etki nedir? Yatırımla nasıl desteklenir?
Gönüllülük
Bireysel ve kurumsal gönüllülük nasıl ortaya konulur? Mekanizması nasıl kurgulanır? İyi örnekler üzerinden gönüllülük tanımı ve tasarımı, kritik başarı faktörleri. Değişim teorisi ile birlikte kurumsal amaç ve stratejilerle gönüllülüğün birlikte ele alınması.

Engellilik
Toplumun yaklaşık yüzde 10’luk bir dilimini engelli vatandaşlar oluşturuyor. Hem hizmet sağlayıcı hem de hizmet alıcı olarak bu kitlenin sosyal ve ekonomik hayata katılımı nasıl sağlanır, önyargılar nasıl aşılır ve iyi örnekler üzerinden kazanımlar nasıl kurgulanır?

Değerler
Değişim ve Dönüşüm Yönetimi
Gelecek ve Fütürizm

Şefkatle Liderlik
Bu başlığı gördüğünüzde ilk ne düşündünüz? “Yani ben aslında iş hayatında beni geliştirecek bir atölye arıyorum. Ben liderlik yapıyorum şefkatli liderlik mi olur hem?” Gibi cümleler geçtiyse aklınızdan, haklısınız şimdiye kadar hep böyle dendi. Ancak yapılan çalışmalar gösteriyor ki, bu dünyayı ve kurumları gerçekten şefkatli liderler kurtaracak! Bu atölye ile önce kendimize doğru bir yolculuğa çıkacak sonra da bu yolculuğa şefkati yol arkadaşı alacağız. Çünkü iş hayatında da evde de liderlikte artık kurtarıcımız şefkat!

Etki Farkındalığı ve Etki Tasarımı
Bu atölye, hayatı nasıl sindirdiğimize ve nasıl bir etki ortaya koyduğumuza dair bir atölyedir. Etki daima kendimizden başlar. Önce kendimizle buluşur kendi özyönetim ve özdenetim ihtiyacımıza odaklanırız. Sonra etrafımızdaki dünya üzerinden etkimizi tasarlayabiliriz. Bilinçli bir etki için öncelikle kendimize dair farkındalık geliştirir sonra da etki alanımızı tasarlamaya başlayabiliriz.

Sınırları Esnetirken Güçlendirmek
“Bunu asla yapmam, yapamam, bu benim kırmızı çizgim” dediğimiz anlarda neler oluyor? Sınır dediğimiz şey nedir, nasıl oluşur? Değişimi mümkün müdür?
Bu atölyede, bu ve benzeri sorulara kendi cevaplarımızı bulmak en temel önceliğimiz. Sınırlarımızın nasıl oluştuğunun, hangilerini gerçekten istediğimizin farkında olmayabiliriz. Peki ya fark etseydik neler olurdu, neler değişirdi?
Hepimizin sınırlara ihtiyacı var, sınırlar bizleri güvende tutar, birbirimizden farklılaşmamızda rol oynar ancak sınırlar ile ilgili ihtiyaçlarımızı fark etmek ve öğrenmek bu yolculuğun temel taşı.

Kendine Koçluk
Koçvari yaklaşım ve şefkatli öz yönetim becerilerinin kazandırılması günümüzde giderek önem kazanmaktadır. Kendimizi ve birbirimiz anlamak, kendimizin ve birbirimizin farkında olmak, hayatın her alanındaki pratiklerimizi bu doğrultuda gözden geçirmek iş hayatı için de kurtarıcıdır.
Atölye yolculuğu, bireysel ve grup çalışmaları ile farkındalıktan pratiğe doğru ilerlemektedir. Atölye içerisindeki uygulamalar ve pratikler kişilerin ihtiyaç anında kendine koçluk yapabilmesini kolaylaştırmaktadır.

Projem “Ben”
Bu atölyenin en temel sorusu “bendeki bu ışığı ne besler?”. Temelde aslında herhangi bir projede olduğu gibi Proje “Ben”de de bugün olduğun yerden, olmak istediğin yere gidebilmek için atman gereken adımları, yaşatmak istediğin, sana ve bıraktığın ize bakıldığında seni anlatan değerlerini, destek alabileceklerini, kendinde yapman gereken değişiklikleri göz önünde bulundurarak rotanı belirlemek söz konusu.

Doğayla Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği
Birlikte bir hayal kuralım. Hayatımızda her an ulaşabileceğimiz ve hemen hemen her sorumuza cevap bulabileceğimiz bir yer var. Elimiz büyüklüğünde bir alanda gerçekleşen yaşam hareketleri bile dünyayı kurtarabilecek mekanizmalara ilham oluyor. Bu yerde döngü içerisinde işleyen ve kimseyi döngünün dışında bırakmayan bir sistem var. Neler hissettiriyor böyle bir yerin varlığı? Böyle bir yerde olmanın hayatınıza nasıl bir etkisi olur? Peki size böyle bir yer gerçekten var desek: Doğa.
Bu atölyede, doğa ile var olmanın dayanılmaz hafifliğini birlikte anlamak ve hissetmek temel önceliğimiz. İlhamımız doğadan geldiğinde, neler olacağını hep birlikte deneyimleyeceğiz.

Kurumlara özgü sürdürülebilirlik stratejisi oluşumuna destek veren Aylin Gezgüç, 1993 yılında AÜ Siyasal Bilimler Fakültesi’nden mezun olduktan sonra 1990’da yılında Kaliforniya Üniversitesi (University of California, Berkeley) Walter A. Haas İşletme Okulu Master Programı’nı bitirdi. Gezgüç, özel sektör ve kamu tecrübesi ile farklı paydaşlar arasındaki iş birliklerini tasarlar ve bu iş birlikleri ile yeşil mavi dönüşüm aksiyonlarını kolaylaştırır. İş hayatının doğa ile uyumlu dönüşümüne ve döngüsel ekonominin gerekliliğine inanan GEZGÜÇ, alanında gerçekleştirdiği atölye çalışmaları ile kurumların döngüsel iş modellerine geçiş süreçlerinde yer alır. Ortak değer ve sosyal fayda yaratmak için STK’larda ve özel sektörde etki tasarımı süreçlerinde kolaylaştırıcılık yapmaktadır.
Sosyal Girişimciliğin gücüne inanan Gezgüç, 2017 yılında ise INSEAD, ISEP Sosyal Girişimcilik Programını tamamlamıştır. 2016 Ocak ayında İstanbul’da kurulan ARBOR IMPACT Danışmanlık’ta liderlik yapmakta, sosyal girişimcilik, KSS, sürdürülebilirlik, program ve iletişim tasarımı için stratejiler oluşturmaktadır.
Strateji geliştirme, dönüşüm süreçlerini kolaylaştırma ve etki odaklı yapılar tasarlama alanlarındaki tecrübelerini kurucusu olduğu Etki Çemberleri Vakfı’na aktarmaktadır. Etki Çemberleri Vakfı sürdürülebilirlik alanında farklı meseleler etrafında bir araya gelen paydaşlardan oluşmaktadır. Bu çemberler daha yaşanabilir bir dünya için çalışmaktadır. Mevcutta UNDP ve TCEF destekli projeleri Kaş, Gökçeada (Plastiksiz İşletmeler ile Etki Pozitif Dönüşüm) ve Marmara’da (Mavi Yeşil Dönüşüm: Marmara) yürütülmektedir.

Medya Galerisi

  • Banner
  • Banner
  • Banner

Mirador ile Fark Yaratan Konuşmalar

Bu konuşmacı ile sorularınız mı var? Hemen bize ulaşın, en kısa sürede yanıtlayalım.

Benzer Konulardaki Diğer Konuşmacılar

image
Prof. Dr. Itır Erhart
Akademisyen, Sosyal Girişimci
image
Simay Dinç
Women in Games Türkiye Kurucusu, Etki Girişimcisi
image
Ece Çiftçi
SosyalBen Vakfı Kurucusu ve Avrupa Konseyi Daimi Komite Üyesi